«Årets folkemusiker er en meget særegen stemme i nordisk folkemusikk og har vist seg som en av landets mest spennende unge artister uavhengig av genre. Gjennom sin kompromissløse bruk av eget språk har hun på en naturlig og forbilledlig måte rettet lyset mot sør-samisk område og tradisjoner» – Georg Buljo

Marja Mortensson (f. 1995) er en ung sørsamisk joiker og sanger fra Svahken Sïjte i Hedmark. Mortensson er født inn i en reindriftsfamilie, og hennes liv – så vel som hennes musikk –  er godt forankret i sørsamisk livsstil. Sangene hennes fokuserer på forskjellige aspekter rundt hennes samiske identitet, som for eksempel betydningen av naturen og menneskets nærhet til den, hennes kjærlighet til reindrift og hennes engasjement for beskyttelse og revitalisering av det sørsamiske språket. Til tross for sin unge alder har Mortensson allerede oppnådd bred anerkjennelse for musikken sin.

Hun gav ut debutalbumet Aarehgïjre i 2017 og fikk spellemannsprisen i 2018 for sin andre plate Mojhtestasse – Cultural Heirlooms. Hun vant NOPAs musikkpris i 2018, Sami Music Awards i 2016 og Áillohaš-musikkpris i 2021, samt flere andre priser. Hun har spilt utallige konserter i inn- og utland og skaffet seg et velfortjent rykte som en av Nordens mest habile livemusikere. Hennes unike stemme og helstøpte låter vinner stadig frem i nye musikkmarkeder og hun er en ledestjerne på musikkhimmelen uansett sjanger. Hun gav ut sitt 4. album tidligere i år til strålende kritikker, der hun spiller med Daniel Herskedal, Jakop Janssønn og Kringkastingsorkesteret (KORK).


Her er juryens begrunnelse
Årets folkemusiker er en tydelig og sterk representant for sin tradisjon og har det siste året vært svært aktiv med flere nyproduksjoner gjennom både utgivelser og konserter. På tross av sin relativt unge alder har Årets Folkemusiker allerede vel fortjent blitt tildelt heder og ære gjennom en rekke andre priser og utmerkelser. I stor grad har denne solide utøveren måttet grave og lete for å komme til, gjenoppdage, gjenvinne og revitalisere tradisjonsmusikk fra sitt område. I tillegg har hun vist engasjement utover det rent musikalske, inkludert muntlig overlevering, tradisjonelt levesett og bevaring av natur. Årets folkemusiker er en meget særegen stemme i nordisk folkemusikk og har vist seg som en av landets mest spennende unge artister uavhengig av genre. Gjennom sin kompromissløse bruk av eget språk har hun på en naturlig og forbilledlig måte rettet lyset mot sør-samisk område og tradisjoner. Årets Folkemusiker er Marja Mortensson.


Om Folkelarmprisen
Folkelarm er et bransjetreff for tradisjonsmusikk, arrangert første gang i 2005. Under Folkelarmprisen blir de beste platene løftet frem fra året som har gått, og en vinner blir kåret i kategoriene solospill, tradisjonelt samspill, dokumentasjon og åpen klasse. I tillegg kåres årets folkemusiker, som er en svert prestisjefylt pris.


Tidligere vinnere av prisen Årets Folkemusiker er
Vegar Vårdal (2020), Bjørn Kåre Odde (2019), Anne Hytta (2018), Anders Røine (2017), Aslak Brimi (2016), Silje Onstad Hålien (2015), Hekla Stålstrenger (2014), Olav Luksengard Mjelva (2013), Inga Juuso (2012), Gabriel Fliflet (2011), Sigrid Moldestad (2010), Kouame Sereba (2009), Valkyrien Allstars (2008), Hallgrim Hansegård (2007), Unni Løvlid (2006).

Årets Folkemusiker 2021 er Marja Mortensson