Årets folkemusiker

Årets folkemusiker 2015 – rettere sagt – årets folkedanser:
Silje Onstad Hålien

Juryen sier:
Prisvinneren tar utgangspunkt i det tradisjonelle uttrykket, men har i de siste årene markert seg som fornyer og nyskaper. Gjennom sine forestillinger, der hun også stiller kritiske spørsmål til mange av de etablerte «sannhetene» innen tradisjonen, viser utøveren stor dyktighet og faglig kunnskap, og er med på å vise muligheter for videreutvikling av det sceniske folkedansbaserte uttrykket.

Silje Onstad Hålien - 12 - Foto Anbjørg Myhra Bergwitz
Silje Onstad Hålien – årets folkemusiker
Foto: Anbjørg Myhra Bergwitz

Klasse for dokumentasjon

Folkelarmprisen i klassen for dokumentasjon 2015 går til Susanne Lundeng for utgivelsen “111 nordlandsslåtter – hilsen Susanne Lundeng”

Juryen sier:
Vinneren av dokumentasjonsklassen har i hele sitt musikalske liv samlet stoff fra et stort tradisjonsområde med få gjenlevende tradisjonsbærere. Hun har bygd sin mangfoldige karriere på nettopp dette materialet.

Det er derfor en særs viktig hendelse for miljøet i landsdelen når hun nå har gjort tilgjengelig et stort antall slåtter.

Utgivelsen er kulminasjonen av et stort og langsiktig arbeide.

Susanne Lundeng, Dokumentasjon - 01 - Foto Runhild Heggem
Susanne Lundeng – Dokumentasjon.
Foto: Runhild Heggem

Klasse for tradisjonelt samspill

Folkelarmprisen i tradisjonelt samspill 2015 går til trioen Rustad, Nilssen og Ranøien for utgivelsen “Slåttespel på toradar”

Juryen sier:
Vinneren av klassen for tradisjonelt samspill kombinerer dyp respekt for slåttetradisjonen med samspill som både er nyskapende og solid forankret i tradisjonen utøverne kommer fra.

Musikerne i ensemblet har hver for seg solid erfaring både som solister og medspillere i ulike sammenhenger. Sammen fornyer og løfter de samspilltradisjonen på durspill til nye høyder.

Rustad, Ranøien, Nilssen, tradisjonelt sampill - 03 - Foto Runhild Heggem
Rustad, Ranøien, Nilssen – Tradisjonelt sampill.
Foto: Runhild Heggem

Klasse for solo spill

Folkelarmprisen i solo spill 2015 går til Per Anders Buen Garnås for utgivelsen “Greinir”.

Juryen sier:
Utøveren behersker til fulle sitt instrument og den detaljrike tradisjonen han er med på å videreføre. Hans solospill er suggererende, uttrykksfullt og mesterlig ned i minste detalj. På denne CD-en presenterer han egne komposisjoner som bruker stilens eget språk og samtidig presenterer nye musikalske ideer på en variert og stemningsfull måte. På denne måten viser han mulighetene for nyskaping som ligger i tradisjonen.

Niels Jørgen Røine på vegne av Per Anders Buen Gårnas, solist - 02 - Foto Runhild Heggem
Niels Jørgen Røine på vegne av Per Anders Buen Garnås – Solist.
Foto: Runhild Heggem


Åpen klasse

Folkelarmprisen i åpen klasse 2015 går til Nils Økland Band for utgivelsen “Kjølvatn”.

Juryen sier:
Prisen i Åpen klasse går til en musiker og en utgivelse som inneholder egenkomponert musikk. Dette er en musiker som spiller på mange strenger og har folkemusikken i bunn. Med hardingfele, fele og viola d`amore skaper han sitt eget foredlete klangbilde.

Utgivelsen er poetisk og vakker med forførende toner fra et trolsk landskap. Musikken er fysisk nærværende og visjonsskapende.

Med folkemusikkens grunnelementer, jazzimprovisatoriske grep og dyktige musikere er den en av årets store musikkopplevelser.

Håkon Mørch Stene på vegne av Nils Økland band, åpen klasse - Foto Runhild Heggem
Håkon Mørch Stene på vegne av Nils Økland band – Åpen klasse.
Foto: Runhild Heggem